HACC’DAN İLGİNÇ NOTLAR

   Hac ibadeti mâli ve bedenî olarak yapılan bir ibadettir. Bu ibadet esnasında insan, farklı ilginç olaylarla karşılaşabiliyor. Bunları sizlerle paylaşmak istedim.

   1– Dünyanın dörtbir yanından, Suudi Arabistan’a misafir olarak gelen ihramlı hacı adaylarının, Cidde Havaalanında iptidai bir şekilde yapılan uygulama sonucu, beş saatte dokuz ayrı noktadan büyük bir sıkıntı ile geçtiklerini gördüm.

   2– Her renkten, her dilden, her yaştan Kabe’de buluşan bütün insanların, kırk dereceye varan sıcakta, kendilerinden geçmiş halde aynı dili konuşup “Lebbeyk” diyerek büyük bir haz içerisinde Kabe-i Muazzama’yı tavaf ettiklerini gördüm.

   3– Arafat’ta, her namaz vaktinde, çadırlardan yükselen tekbir, fatiha, zammı sûre nidalarının aynı anda göğe yükselip birbirlerine karıştığını; insanın içini titrettiğini, insanların manevi bir duygu seline kapılıp, başka bir âleme gittiklerini gördüm.

   4– Bir gece içerisinde 4-5 milyon her yaştan hacının aynı yolu kullanarak, 12 kilometrelik yolu yaya olarak yürüdüklerini gördüm.

   5– Müzdelife’den Mina’ya kadar, gece karanlığında sabaha kadar yürüyen hacıların, fazla yüklerini bulundukları yerlere attıklarını gördüm.

   6– Bayramın 1.2.3. günü şeytan taşlamayı bekleyen binlerce cefakar, fedakar hacının sokaklarda yan yana yatarak sabahladıklarını gördüm.

   7– Her türlü sıkıntıya, sıcağa, eziyete, yılgınlığa, bezginliğe, uykusuzluğa rağmen; kimsenin şikayet etmeden, haccın rükunlarını yerine getirmek için çabaladıklarını gördüm.

   8– Mekke ve Medine şehirlerinin iklim açısından olsun, medeniyet açısından olsun, çok farklı olduğunu; buralardan, hacıların manevi bir tat aldıklarını gördüm. 

   9– Kırk günlük hac süresinin bazı insanlar için çok uzun olduğunu; günler uzadıkça bazı insanlardaki günah işleme oranının arttığını gördüm.

   10– Hacca gelirken tavsiye edilen: “Sabır Hacı Sabır!” sloganının yerini, “Saldır Hacı Saldır!” olarak algılayıp; kul hakkını hiçe sayanlar olduğunu gördüm.

   11– Hacca gelirken bir arkadaşımın: “Aman şeytana taşı hızlı atıp uyandırma!” esprisinin gerçek olduğunu; şeytanın görevini üstlenmiş bazı hacı(!)ların aramızda dolaştıklarını gördüm.

   12– Medine’de Resulullah Efendimizin Kabr-i Şeriflerini ziyaret eden insanların, büyük bir hürmet içerisinde önünde ilerleyip; gözyaşları içerisinde ruhuna dua ettiklerini gördüm.

   13– Mescid-i Nebevi’de, Resulullah Efendimizin kabri ile minberi arasındaki Ravza-i Mutahhara (Cennet Bahçesi) denilen yerde, iki rekat namaz kılmak için saatlerce bekleyen insanlar gördüm.

   14– Atalarımızın, Resulullah Efendimizin akraba ve ashabına duyduğu sevgi ve hürmeti belirtmek için kabirlerinin üstüne yaptırdığı türbelerin yıkılıp, Vahhabi zihniyetine göre mezarlarının dört taşla çevrildiğini gördüm.

   15– Uhut Savaşı’nın yapıldığı bölgede, Hz. Hamza’nın ve 70 sahabinin şehit oldukları yerde, toprağa basmaktan hicap duyup, titreyerek yürüyen insanlar gördüm.

   16– Mekke’deki Kabe-i Muazzama ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’nin etrafının çok güzel dizayn edildiğini; temizliğin ve düzenin mükemmel olduğunu gördüm.

      Daha söyleyemediğim çok şeyler gördüm.

Yorum Yazabilirsiniz

All fields marked with an asterisk (*) are required